Alle informatie over energielabels voor woningen in Nederland

Isolatie

Frustreer je je telkens weer over de hoogte van het maandelijkse voorschotbedrag van je energieleverancier? Heb je het idee dat je de buitenlucht aan het verwarmen bent? Dan biedt spouwmuurisolatie de oplossing. Van alle isolatievormen is spouwmuurisolatie niet alleen het meest effectief qua isolatie, maar het bespaart je ook het meeste geld.

‘Liever vandaag dan morgen’, zal je denken. Heel begrijpelijk. Toch is het verstandig eerst een grondig vooronderzoek te verrichten. Dit bepaalt namelijk de mate van je besparing. Je wilt immers ook het maximale uit je spouwmuurisolatie halen? Focus je daarom op de verschillende prijzen die op spouwmuurisolatie van toepassing zijn. Hier zit een grote verscheidenheid in en de beste prijs-kwaliteitverhouding verschilt per woningtype. We hebben hier de belangrijkste aspecten voor je op een rijtje gezet.

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Voordat we op de details ingaan: waar bestaan de kosten van spouwmuurisolatie eigenlijk uit? Ongeacht de spouwmuurisolatie, bestaat iedere factuur in ieder geval uit de volgende onderdelen (in volgorde van hoogste kosten naar laagste kosten):

 • arbeid;
 • materiaal;
 • machinegebruik.

Daarnaast zijn er nog eventuele kosten die afhankelijk zijn van de woning zelf en het gekozen isolatiemateriaal. Hierbij moet je meestal denken aan de volgende zaken:

 • ventilatie;
 • afbakening.

Een ander gegeven: het BTW percentage voor spouwmuurisolatie is 6 procent. Dit geeft voor sommige mensen net de doorslag om voor spouwmuurisolatie te kiezen.

Waardoor wordt de kostenopbouw beïnvloed?

Nu weten we hoe de kostenopbouw van spouwmuurisolatie eruit ziet. Dan is nu de vraag in welke mate je deze kostenopbouw zelf kunt beïnvloeden. Dat kan namelijk en het verdient de aanbeveling hier ruim de aandacht aan te besteden.

 • Arbeid
  Vraag altijd meerdere offertes aan wanneer je spouwmuurisolatie overweegt. Dit kan je in ieder geval tientallen Euro’s schelen, mogelijk nog meer.
 • Materiaal
  Er zijn meerdere materiaalsoorten waarmee je spouwmuur geïsoleerd kan worden. Toch is er vaak een isolatiemateriaalsoort dat het meest geschikt is voor jouw woning. Laat je daarover goed adviseren. Je hebt hier zelf minder invloed op, maar toch: door meerdere isolatiebedrijven te benaderen weet je zeker dat je het meest geschikte isolatiemateriaalsoort toegepast krijgt.
 • Machinegebruik
  Machinegebruik maakt doorgaans 5 procent uit van de totale kostenopbouw. Vestig hier dus niet al je aandacht op, maar houd dit in je achterhoofd bij offertevergelijkingen.

Isolatiesystemen spouwmuur

Spouwmuurisolatie kan in vier hoofdsystemen verdeeld worden. Welk isolatiesysteem voor jou het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van je woningtype. Daarnaast kun je uiteraard zelf je voorkeur aangeven. Bijvoorbeeld wanneer je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan. Het isolatiebedrijf kan je er alles over vertellen:

 • PUR (Polyurethaan)
  PUR is een kunststof isolatiemateriaal. Dit wordt in de spouwmuur gespoten. Het voordeel van PUR is dat het alle kieren en gaten sluit. Dit verhoogt de isolatiewaarde.
 • EPS (Expanded Polystyreen)
  Erg milieuvriendelijk en recyclebaar: EPS. Daarnaast draagt EPS bij aan een gezonder woonklimaat en is het vochtregulerend. EPS komt in parelvorm.
 • Steenwol
  Steenwol, je hebt er vast weleens van gehoord: ‘rockwool’. Dit isolatiemateriaal is gemaakt van vezels die uit vulkanisch gesteente komen. Ook steenwol is duurzaam en heeft bovendien een positieve invloed op de akoestiek in je woning.
 • Glaswol
  Gemaakt van gerecycled glas met zand is glaswol licht, brandveilig en waterafstotend. Glaswol kent van al deze vier isolatiematerialen de laagste prijs per vierkante meter.

Kostindicatie isolatiesystemen spouwmuur

Het is nogmaals afhankelijk van je woningtype welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden. Omdat soms meerdere materiaalsoorten geschikt zijn, hebben we hier een overzicht gemaakt van wat je kunt verwachten aan kosten en kenmerken:

Materiaalsoort Gemiddelde Prijs per m2 Kenmerk
PUR 25 Euro Perfecte afsluiting
EPS 10 Euro Milieuvriendelijk
Steenwol 9 Euro Geluidsisolatie
Glaswol 8 Euro Brandveilig/Waterafstotend

Het advies dat je van het isolatiebedrijf krijgt zal mede bepaald worden door de periode waarin je woning gebouwd is. Vanaf 1976 is er namelijk spouwmuurisolatie toegepast, maar het kan zijn dat de kwaliteit ervan veel te wensen overlaat. Woningen van voor 1976 hebben vaak geen enkele spouwmuurisolatie waardoor volledige isolatieopvulling van toepassing is.

Alle voordelen spouwmuurisolatie op een rij

Kent spouwmuurisolatie alleen maar voordelen? Ja, eigenlijk wel. De financiële besparing voert de boventoon. Daarnaast zijn er nog meer voordelen.

 • Korte terugverdientijd
  Voor spouwmuurisolatie geldt een terugverdientijd. De eenmalige investering is meestal al na een paar jaar terugverdiend. Meteen na isolatie volgt ieder jaar een besparing van honderden Euro’s. Ook wanneer je binnen het jaar al gaat verhuizen biedt spouwmuurisolatie een voordeel: je woningwaarde stijgt.
 • Betere akoestiek
  Spouwmuurisolatie heeft doorgaans een geluiddempende werking. Dit komt de akoestiek in je woning zeker ten goede.
 • Duurzaam
  Een duurzame toekomst wordt steeds belangrijker. Met spouwmuurisolatie draag je ook je steentje bij.

Endoscopisch onderzoek is verstandig

Zoals genoemd kent spouwmuurisolatie louter diverse voordelen. Nadelen zijn er niet, wel aandachtspunten. Deze kunnen opgemerkt worden tijdens een endoscopisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt de staat van je spouwmuur bekeken. Hier kunnen namelijk de volgende zaken aan de orde zijn:

 • Cementbaarden
  Resten cement kunnen koudebruggen veroorzaken. Hierdoor is goede isolatie niet mogelijk. Een vochtprobleem is meestal het gevolg. Laat je goed adviseren wanneer cementbaarden in jouw spouwmuur aanwezig zijn.
 • Overige spouwmuurvervuiling
  Naast cementbaarden kan ook andere spouwmuurvervuiling in je woning aanwezig zijn. In tegenstelling tot cementbaarden kan deze vervuiling, denk aan puin en bouwafval, redelijk eenvoudig verwijderd worden. Besteed hier zeker de nodige aandacht aan, want vervelende vochtplekken aan je binnenmuur zijn het gevolg wanneer je spouwmuurvervuiling niet verwijdert.

Garantieoverzicht

We adviseren je altijd om meerdere isolatiebedrijven met elkaar te vergelijken alvorens tot spouwmuurisolatie over te gaan. Vraag verschillende offertes op en vergelijk de prijzen per onderdeel. Wanneer je met een betrouwbaar isolatiebedrijf van doen hebt, mogen de prijzen niet enorm verschillen. Daarbij zijn er nog meer kenmerken van een betrouwbaar isolatiebedrijf. Deze komen onder andere tot uitdrukking in de garantie:

Periode Garantie op Aangesloten bij Keurmerk
10 jaar Isolatiewaarde VENIN KOMO-label

VENIN staat voor Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven Nederland en een betrouwbaar isolatiebedrijf is hier bij aangesloten. Het KOMO-label is in 1962 opgericht en geldt als landelijk kwaliteitskeurmerk in de bouwsector.

Laat het aan de professionals

Door de investeringshoogte van spouwmuurisolatie ben je misschien genegen om zelf te gaan isoleren. Doe het niet. De gevolgen kunnen bijzonder nadelig voor je uitpakken. Niet alleen financieel, maar zeker ook materieel en voor je gezondheid:

 • Isolatiemateriaal is slecht voor je gezondheid. Ongeacht het materiaalsoort waarmee je isoleert. Niet voor niets dragen de medewerkers van een erkend isolatiebedrijf beschermpakken.
 • Wanneer je in al je enthousiasme voor het verkeerde isolatiemateriaal kiest kan schade aan je spouwmuur ontstaan die moeilijk te herstellen is. Sowieso gaat je dit geld kosten. Denk hierbij aan scheuren in de muren en vochtplekken.

De beste spouwmuurisolatie-prijs

Samengevat hanteer je het best de volgende checklist wanneer je je spouwmuur gaat isoleren met de grootste besparing:

 • vraag meerdere offertes op bij erkende isolatiebedrijven, let op aansluiting bij VENIN en het KOMO-label keurmerk;
 • laat je adviseren door experts;
 • vraag om een endoscopisch onderzoek.

Lees verder op Isolatie-Subsidies.nl